31 stycznia w Hotelu 500 Tarnowo Podgórne (koło Poznania) odbył się Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0. To już trzecia edycja Kongresu, dawniej występującego pod nazwą Narodowy Dzień Świni.
Tym razem wydarzenie zgromadziło ponad 300 uczestników z całego kraju i z zagranicy, w tym: hodowców i producentów trzody chlewnej, lekarzy weterynarii, techników weterynarii, zootechników, pracowników akademickich, producentów pasz i dodatków paszowych oraz innych graczy z branży.
W tym roku Kongres Trzoda 3.0 przeniósł się na poziom międzynarodowy dzięki obecności zagranicznych prelegentów oraz przedstawicieli firm z aż 10 europejskich krajów, takich jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania.
Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: „Zarządzanie”, „Żywienie” oraz „Dobrostan” (przeznaczonej dla lekarzy weterynarii, techników weterynarii oraz zootechników). Tematem przewodnim, który wywoływał mnóstwo emocji, był oczywiście afrykański pomór świń. Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie w obrazowy sposób omówiła kwestię oddziaływanie ASF na zmiany cen żywca wieprzowego w kraju. Z kolei Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) poruszył temat afrykańskiego pomoru świń w Chinach, jak się okazało, zagadnienia bardzo ciekawego dla słuchaczy – zarówno hodowców, jak i firm oraz pracowników akademickich. Thomas Bruner (austriacki hodowca z Tomasziwka Farm na Ukrainie) mówił o swoim doświadczeniu w żywieniu trzody chlewnej bez stosowania antybiotyków. Z kolei Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo Gospodarczej, Wilhelm Rekstys z Litewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej oraz Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej podzielili się ze słuchaczami istotnymi informacjami, dotyczącymi sytuacji na rynku trzody chlewnej w ich kraju.
W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.
W sekcji „Dobrostan” swoje prelekcje przedstawili lekarze weterynarii: lek. wet. Piotr Krasowski z Farmvet z wykładem „Holistyczne spojrzenie na wybrane jednostki chorobowe trzody chlewnej”, lek. wet. Marek Pirsztuk, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Augustowie z tematem „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa – farmy”, lek. wet. Magdalena Czaplińska, Agri Plus Sp. z o.o. poruszająca temat pt. „Afrykański pomór świń ognisko nr 28/2019, likwidacja 26-30.07.2019”, a także dr med. wet. Aleksander Skoracki z prelekcją pt. „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.
Podczas Kongresu Trzoda 3.0 odbyła się także konferencja prasowa, w której udział wzięli: dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW, Jacek Strzelecki oraz lek. wet. Marek Pirsztuk. Głównym tematem konferencji była aktualna sytuacja na polskim i światowym rynku trzody chlewnej. Uczestnicy mieli także możliwość skontaktowania się z wieloma firmami, które prezentowały swoje rozwiązania stosowane w hodowli trzody chlewnej w ramach wystawy branżowej. W Kongresie wzięło udział łącznie 18 wystawców z Polski i z zagranicy. Partnerem Generalnym tegorocznej edycji była firma Viridis.
Nie da się ukryć, że Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 okazał się dużym sukcesem. Firma InConventus Group już po raz kolejny pokazała, że organizacja konferencji o międzynarodowym zasięgu nie jest dla niej problemem. Organizatorzy już teraz planują kolejny Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 4.0.
Więcej szczegółów na stronie internetowej: www.pig-congress.com
Opracowała: Paulina Achinger